Társ a nevelésben

Miért segítek tanároknak és szülőknek a nevelés tárgyában?

Mert olyan a társadalmunk, amilyen 20 éve az iskoláink és a családok voltak. 20 év múlva olyan lesz a társadalom, amilyenné ma tesszük a gyerekeinket. Felelősségteljes mai gyermeknevelés nélkül a jövő társadalmából hiányozna az etika és az erkölcs.

Szülők és tanárok helyzete

Szülők, tanárok és bármilyen pedagógiával foglalkozók, ide értve: óvónők, tanítók, tanárok, iskolapszichológusok, nincsenek könnyű helyzetben, mert a társadalmi és emberi (vagy inkább embertelen) környezet olyan mértékben rombolja gyerekeinket, amilyen mértékben nem könnyű pozitív irányban egyensúlyozni.

Nem könnyű ma a nevelés. Anya és apa mindent megtesznek a gyerekért, etikus magatartásra neveli, közben a média valóságshow ocsmányságokkal fertőzi a gyerekeket (és a felnőtteket is). Az iskola szeretne értékes ismereteket átadni, erkölcsi alapokat nyújtani, de a gyerek figyelme a valóságtól elrugaszkodott gyilkolós számítógépes játékokon van, nem pedig azon, hogy ő alapvetően jelenleg tanuló.

Erkölcs és nevelés

Etika és erkölcs nélkül nem maradnak fenn élhető társadalmak, de kialakulnak valós civilizációtól messze álló embertelen diktatúrák. Azután azokat megdöntik forradalmak, majd ismét diktatúrák. Ez megy végeláthatatlanul, de az Embernek már ahhoz is össze kell szednie magát, hogy ne tegye tönkre ma a Földet környezeti erőforrásokat túlterhelő igényeivel.

Nem kívánok világvége hangulatot festeni, de az emberi kultúra nincs jó állapotban. Kicsit olyan ez, mint Róma a szebb idők után.

Sokunknak sok dolga van, hogy maradjon valami szép az emberi kultúrából és egyáltalán az emberiségből.

Én ebből leginkább azt vállalom, hogy tanároknak, pedagógusoknak és szülőknek segítek abban, hogy gyerekeik és diákjaik egészséges lélekkel cseperedjenek fel. Váljon belőlük önmagukkal és környezetükkel harmóniában élő felnőtt.

Sok nehézség áll is anyák, apák, tanárok tanítók e céljával szemben. Közben jó néhányan nem is gondolkodnak a nevelés szó tartalmán. Az értelmes cselekvés pedig még ennél is kevesebb. Nekünk mégiscsak az a minimális kiút, hogy elvégezzük azt a munkát, amit mi tudunk. Ezért vagyok társ a nevelésben.

Novák Ferenc
tanár, társ a nevelésben

Novák Ferenc - Gyereknevelés - Tudnivalók és gyakorlatias megoldások
Novák Ferenc – Gyereknevelés – Tudnivalók és gyakorlatias megoldások