Egy aranyszabály mind felett

Amiben több filozófia is egyetért

Azt mondják, annyi filozófia van, ahány ember. Ebben van valami, ha abból indulunk ki, hogy minden embernek van egyénisége. Ettől még az emberek életszemléletében sok sok hasonlóság van és ezzel párhuzamosan még a különböző filozófiák, világnézetek között is van néhány hasonlóság. Talán az ilyen hasonlóságok képviselnek alapvető igazságokat, ha annyi eltérő nézőpont között ezekben egyetértés mutatkozik távoli helyekről származó világszemléletek között.

Azzal szemben, hogy igen sokan kívülről, másoktól várják saját boldogságukat, komoly teljesítmény, ha egy világszemléletben szerepel olyasmi, hogy a saját boldogságunkat komolyan befolyásoló tényező az, hogy mi mennyire tartjuk be az emberi együttélésre vonatkozó írott vagy íratlan szabályokat, törvényeket. Ez a nézőpont ugyanis kevéssé teszi lehetővé, hogy másokat okoljunk esetleges boldogtalanságunkért, s ezzel szemben azt állítja, hogy a mi felelősségünk saját magunk és többé-kevésbé környezetünk boldogsága is.

Az egyik ilyen – emberi együttélésre vonatkozó – szabályt sokféleképpen megfogalmazták már, egymástól távoli helyeken és sok-sok évszázados, esetleg évezredes különbséggel. Régi korokban aranyszabálynak nevezték. Több, mint 10 vallás és filozófiai irányzat tartotta és tartja igaznak.

Az aranyszabály lényege az, hogy ne tegyünk másokkal olyat, amit nem szeretnénk, ha ők tennének velünk.

Tartalmilag nem nagyon eltérő megfogalmazásai például:

“Úgy tégy a mással, ahogy magaddal is szeretnéd, arra sarkallva, hogy így is tegyen.” (Ókori Egyiptom, ie. 19. sz.)
“…azt az állapotot, amely nem tetsző, vagy gyönyörködtető a számomra, hogyan bocsáthatnám egy másik emberre?” (Buddhizmus, ie. 7. sz.)
“Ne tedd másokkal azt, amit nem akarod, hogy veled tegyenek.” (Konfuciusz, ie. 5. sz.)
“Úgy tekints felebarátod nyereségére, mint a saját nyereségedre, és felebarátod veszteségére, mint saját veszteségedre!” (Taoizmus, ie. 4. sz.)
“Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” (Jézus)
“Egyikőtök sem hisz, amíg nem azt kívánja a testvérének, amit magának is.” (Iszlám, 13. sz.)
Judaizmus: “Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (13. sz.)
„Próbálj nem tenni másokkal olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnéd, ha ők tennének veled!” (Az út a boldogsághoz, L. Ron Hubbard, 1982.)

Az aranyszabály legutóbbi előfordulási helye Az út a boldogsághoz című szabálygyűjtemény 19. pontja, aminek két érdekessége is van. Az egyik az, hogy ez bár tiszteletben tartja a vallásos hitet, saját maga mégsem vallásos kiadvány, így akárki forgathatja. A másik pedig az, hogy közvetlenül ezután tartalmaz egy újabb szabályt is, ami tulajdonképpen az aranyszabály párja és így hangzik: „Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled!” (20. pont)

(Az aranyszabály előfordulási helyeinek teljesebb felsorolásáért hálás köszönet Tóth-Simon Károly protestáns lelkész munkájának.)

Novák Ferenc
tanár, társ a nevelésben

Novák Ferenc - Gyereknevelés - Tudnivalók és gyakorlatias megoldások
Novák Ferenc – Gyereknevelés – Tudnivalók és gyakorlatias megoldások