Nem mondom

Itt a személyes oldalamon jó, ha egy évben egy-két bejegyzést megírok. Nem mondom, hogy „agyonpiározom” magam. Ez a novakferenc.com weboldal annyira spártaian egyszerű, hogy a helyedben inkább átmennék a gyerekneveles.hu oldalra. Sokkal többet találsz ott az írásaimban, vagy a videóimban a Youtube csatornámon, a Facebook-on vagy a TikTok-on.

Örülök annak, amivel foglalkozom

Sok örömöt okozott az elmúlt egy évben is, amikor olyan leveleket olvastam, amiben szülők megírták, hogy azt csinálták, amit javasoltam, és megoldódott a helyzetük.
Az örömök egy másik forrása, amikor tanár kollégáknak adok elő, és az előadás végén azt látom, hogy most fontosabbnak érzik magukat mint eddig. Szóljanak bár a tanároknak szóló előadásaim diákok motivációjáról vagy pedagógusok kiégéséről, sosem mulasztom el, hogy visszaadjak nekik valamennyit abból a megbecsülésből, amiből az utóbbi harminc évben oly sokat elvettek tőlük.

Idén valamivel kevesebb élő online adást készítek, átálltam arra, hogy minden hónap első hétfőjén van egy tervezett adás, hónap közben pedig pár meglepetésszerű időpontban.
Ezek leginkább a TikTok-on és a Facebook-on jelenlévő szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak szólnak. Szeretem a kommunikációnak ezt a modern lehetőségét, csak további időt mentek meg így olyan írásos és videó anyagok elkészítéséhez, amelyek konkrét gyereknevelési problémákat oldhatnak meg a családokban.

Mit csinálok 2023-ban?

Hatalmas mennyiségben fordulnak hozzám szülők, és ezzel nem tudom tartani a lépést. Nincs módom ilyen mértékű személyes segítséget nyújtani még online sem. Remélem, hogy a videóim és írásaim enyhítenek valamennyit ezen, és van pár jó tervem arra, hogy azok se maradjanak segítség nélkül, akik valóban csak egy külső segítséggel kerekedhetnek felül gyereknevelési nehézségeiken. Engedj meg itt egy pátoszos és ezzel együtt is túl erős mondatot: Nem azok a nemzetek süllyednek el, amelyeknek nincsenek erős hadseregeik, hanem azok, amelyek hagyják lezülleszteni és így szétesni a családokat.

Idén végre befejezem a gyereknevelés könyvet, ami nagyon örömteli lesz, mert ezt eddig minden másoknak nyújtott segítségemnek alárendeltem. Én mindenesetre örömmel írom, van még belőle egy kicsi hátra, de ha nem is teljesül, hogy a tavasszal megjelenik, nyáron már biztosan.

Óvodák és iskolák

Üde változás az elmúlt két évben, hogy sok évnyi iskolai előadás után már szép számban eljutok óvodákba is. Nem azért, mintha az óvodapedagógusok ne értenének a szakmájukhoz. Még mindig kiváló minőségű az óvodapedagógus képzés Magyarországon. Az óvodák problémája inkább az, hogy milyen állapotban jön be a gyerek az óvodába.

Minél több szülő jön el egy ilyen alkalomra, annál több az esély a békésebb óvodai életre, mert a gyereknevelés nagy része továbbra is otthon folyik, még akkor is, ha a gyerek igen sok időt tölt óvodában vagy iskolában. Ennek az az oka, hogy a szülő példája, értékrendje és kommunikációs minősége olyan nagy hatással van a gyerekre, hogy azt nem kompenzálja a máshol töltött sokkal több idő.

Volt persze olyan óvodai alkalmam is, amikor csak az óvodapedagógusokkal beszélgettünk gyakorlatias gyereknevelési lehetőségekről. Számomra amúgy mindenki pedagógus, aki egy óvodában vagy iskolában dolgozik, hiszen egészen biztosan kapcsolatba kerül gyerekekkel, akik nézőpontjából mindenki, aki ott dolgozik, azt az intézményt képviseli.

Az online térben

Igyekszem minden reggel megválaszolni a közösségi médián keresztül hozzám eljuttatott pár gyereknevelési kérdést. Nem tudom mindet, néha visszatérek egy-egy hozzászóláshoz is, mert megtisztelő, hogy ilyen aktívak a gyereknevelési csatornáim követői. Gyönyörködöm abban, hogy egymásnak is segítenek gyereknevelési tippekkel.

Utazásaim

Évi 20-30 ezer kilométer. Ennyit megyek autóval iskolák és óvodák között. Ezt idén is megoldom, de nem állítom, hogy minden évben lesz módom hetente két helyre eljutni. Színesíti az életet, hogy a múlt hónapban még Kolozsvár is belefért. Amúgy a személyes előadásaim kétirányú utcák, mert én is sok ismerettel, nézőponttal gyarapodom. A jelenlévők szeretete pedig hab a tortán még akkor is, ha nem ezért csinálom, és tapasztalom, hogy a közönség tagjai mindenhol érzik, hogy én vagyok értük. Csak diktátorok beszélnek tömegekhez, és tisztában vagyok vele, hogy miden hallgatóság egyénekből áll, akiknek megvannak a maguk egyén nézőpontjaik, tapasztalataik, problémáik és örömeik – akárcsak nekem, ebben nem különbözünk.

Novák Ferenc tanár,
társ a nevelésben

Irány a Gyerkenevelés weboldal!

Novák Ferenc tanár, aki társ a nevelésben - gyereknevelés, gyermeknevelés
Novák Ferenc tanár, aki társ a nevelésben – gyereknevelés, gyermeknevelés