Én csináltam a vírust?

Azt szoktátok meg, hogy gyereknevelésről írok, de a barátaim hiányolták, hogy miért nem osztok meg egy ideje semmit, pedig itt ez a vírus.
Azért, mert azzal voltam elfoglalva, hogy a túlélés felé segítsek a lehető legtöbb embert a környezetemben, és ezen nem csak a családomat értem. Nem értem rá posztolni, és tulajdonképpen most sem érek rá, de muszáj. Sok mindenről írok itt, de sem az elején, sem a végén nem fogom elárulni, hogy melyik volt az a tétel, ami miatt “tollat ragadtam”. Bízom az empátiádban.
Mielőtt a lényegre térek, be kell vallanom, hogy én csináltam a vírust, ugyanis egy éve mondtam a páromnak, hogy “abba kellene már hagyni ezt a fajta légi közlekedést, mert tönkre megy a Föld a sok kerozinban”.
Komolyra fordítva:

1. Az ország négyfelé szakadt. Egyeseket továbbra sem érdekel senki és semmi, mások túldrámázzák, megint mások kinevetik a vírus témát, és páran próbálnak tisztán látni és bölcsek maradni, dönteni és cselekedni, pedig nincs könnyű dolguk, annyi a bejövő zűrzavaros információ. Szerintem az egy segítség tőled mások számára, ha osztályozod a bejövő információidat, Te magad elemzed őket, és meghozod, vállalod a saját döntésidet, cselekszel.

2. Elég felesleges dolog most elmélkedni a vírus eredetéről, meg lehet a véleményünk, de most másra kell fókuszálni, nem pedig arra, hogy csinált vírus-e, vagy globális felmelegedés következménye, hogy ez ilyen erőteljes lett. Később persze lesz ennek jelentősége.

3. Bár ez is a “vírus után” lesz fontos, de egyáltalán nem elhanyagolható, hogy mire kérnek téged és milyen indokkal. Kérhetnek téged társadalmi szinten olyasmire, ami helyes, de az indoklás félrevezető. Most sok ilyen történik. Egy példa: Azt mondják neked, hogy maradj otthon azért, mert így nem terheled túl az egészségügyi rendszert. Ha már ilyen “kicsi” az egészségügyi rendszer, akkor igaznak tűnik az indoklás, de akik így indokolják, azok elhallgatnak egy fontos dolgot. Mégpedig azt, hogy miért “ilyen kicsi”. Azért, mert évtizedek óta sok-sok országban nem hoztak létre elegendő mennyiségű és minőségű egészségügyi rendszert. Mielőtt azonban másokat hibáztatnánk: Mi, a demokráciák kényelmes állampolgárai (vagy diktatúrák félősei) engedtük meg nekik.

4. Vannak emberek, akik a legnagyobb válság idején sem a nép megsegítésén dolgoznak – bár ezt állítják -, hanem még több hatalmat szeretnének, de ezen ne lepődj meg!
Persze néhány államférfit szívesen látnánk a porondon, de Gandhi óta valahogy kevés van belőlük.

5. Váltsunk keményebbre. Nézd meg a statisztikákat. Mely országokban kisebb a halálozási arány e vírus idején? Azokban, ahol 1) jobb minőségű az egészségügy, 2) ahol útját állnak a vírus terjedésének azáltal, hogy minél többen otthon maradnak és nem mozgatják a vírust más emberek és közösségek felé. Ellentmond-e ennek az, hogy Olaszországban már a megbetegedettek 7%-a fölötti ez a szám a leggazdagabb olasz tartományban? Nem, mert ott éppen a 2-es pontot nem csinálták eléggé, és elég hamar.
Milyen hazánk egészségügye? Én nem sokat használtam az elmúlt 20 évben, mert nem szoktam beteg lenni. Mások miatt azonban voltam kórházban, és az meglepő hogy a “köjál”-nak rendben van egy kórházban az, aminek a tizede miatt is bezárnának egy pizzázót.
Valakinek amúgy érdemes lenne bevállalnia, hogy “elnézést, de az egészségügy szűk keresztmetszetét mi hoztuk össze, rosszul költöttük a pénzeteket”, s akkor ő nagyot nőne az emberek szemében, és jobban elhinnék neki azt is, hogy most otthon kell maradni, és még az ő élete egyéb összes hibás vezetői döntését is megbocsátanák neki.

6. Az 5. pont szerinti helyzet tehát azt jelenti, hogy nekünk magyaroknak, akik nem mondhatjuk el magunkról azt, amit Merkel (“nekünk van a világ egyik legjobb egészségügyi rendszere”), tehát nekünk sokkal jobbnak kell lennünk az 5. pontban. Annyival jobbnak kellene lennünk ebben a németeknél, hogy…., amiben az olaszok 7%-ot mutatnak, abban a németek 0,3%-ot. Szóval érted!

7. Sok barátom lazán kezeli, pedig nagyrészt helyes az otthon maradás a vírus terjedésének megállítására. Én sem tudom nullára csökkenteni az otthonom elhagyását, de ha gyógyszert és ennivalót kell vinnem 83 éves Apámnak és 79 éves Anyámnak, akkor nincs mese.

8. Arra biztatlak, amit sokan megtettek már, hogy maradj otthon. Ha van módod, akkor dolgozz otthonról, ha pedig olyan a foglalkozásod, ami fenntartja a társadalom minimálisan szükséges mostani lüktetését, mint például egészségügy, kereskedelem, hulladékszállítás, stb, akkor minden tiszteletem a tiéd, és nyilván, menni kell.

9. Vallási fanatizmus. Tisztelek minden vallást, mert nem az a kunszt, ha a sajátunkat tiszteljük. Sajnos minden pozitívumuk ellenére a legtöbb vallásban megtalálhatók fanatikusok, akik nem törődnek realitásokkal, hanem félremagyaráznak és erőltetnek hitelveket, amelyek bizonyos időkben üdvözlendők, de nem használhatók mereven, és ahhoz, hogy megmutassák valódi értékeiket, a jelen időben kellene azokat értelmezni és használni. Iránban egy hónapja még volt pap, aki azt mondta, hogy egy hithű ember nem kapja el a vírust. Ma ott nagy a dráma és tömegsírokba temetnek. Irán távol van? Nálunk is volt olyan “hivatalos személy”, aki az elején csak a miséket engedte volna, de más, ekkora csoportosulást nem, pedig már tudta, hogy más országok példájából okulva mi lenne a helyes.
Ezért arra kérlek, hogy akármilyen vallású vagy, használd most a saját vallási tanaidat a közösség, különösen az idősek javára és persze a rokonaid javára is úgy, hogy ezeknek hasznára légy, ne pedig ellenére. Olvasd és értelmezd vallásos irataidat, vond le belőlük a mára vonatkozó legjobb következtetést, cselekedj, imádkozz! Biztasd embertársaidat távolról, tervezd a jövőt, szeresd az idegeneket és ismerőseidet most távolról, és a közeledben lévőket kimutatva és tettekkel! Nem diszkriminállak. Ha nem vagy vallásos, nyilván megteheted ezeket Te is ugyanolyan értékkel.

10. Bármelyikünket megtalálhatja a vírus, de nem hiszem, hogy félnünk kellene, a félelem nem segíti az immunrendszert sem, aminek viszont komoly szerepe van a kór legyőzésében. Fontosabb, hogy másokért vállaljunk felelősséget a viselkedésünkkel. Ha majd véget ér ez az egész, akkor persze jól át kell gondolnunk, hogy mit tehetnénk “békeidőben” jobban, most azonban hiba lenne elfogadni azt, amit páran rád akarnak erőltetni hogy “háború” van.
Ennyire komoly a helyzet? A kórházakban nagyon! Akkor mindenkinek nagyon komolynak kell lennie? Nekünk is? Nem. Használnunk érdemes minden humorérzékünket, életszeretetünket, hogy méltó emberi életet éljünk most is. Radnóti csodás verseket írt, miközben hajtották őt a “vágóhídra”. A mostaniak pedig még csak nem is olyan idők.

11. Nem várom, hogy egyetérts velem. Amit itt megosztottam, az kifejezetten azoknak szól, akik azt várták, hogy szólaljak meg, miközben egyáltalán nem tartom magam olyan fontosnak, hogy rám kellene hallgatni. A régi távol-keleti filozófiák megengedték, hogy neked is igazad legyen, és nekem is, mivel más adatokból, más tapasztalatokból és más filozófiával nézve lehet akár teljesen eltérő álláspontra is jutni.

12. Maradjunk hát abban, hogy találkozunk “vírus után” pénteken 2-kor a kávézóban, és beszélgetünk egy jót.

Üdvözlettel: Novák Ferenc